top of page

VIETNAM V KOSTCE

Úžasná příroda, skvělá kuchyně a nejlevnější pivo na světě. Co se týče naší asijské cesty, tahle země u nás zatím vítězí. Zde je pár důvodů proč. - Vietnam se nemůže rovnat Thajsku co se nádherných pláží týče. Hravě jej však poráží když přijde na vyžití milovníků přírody a hor. Oblasti jako Mai Chau, Ha Long, Ha Giang, nebo Sapa nikde v Evropě nenajdete. V mnoha z nich žijí původní etnika domorodců, kteří žijí život neposkvrněný moderní civilizací. Můžete tak spatřit farmáře s pluhem zapřaženým za vodním buvolem, který obdělává své políčko, ženy po kolena zabořené v bahně sadící rýži na jejich pozemku, nebo děti sbírající dřevo pro jejich rodinné hospodářství.

- Levné pivo. To české v chuti neporazí, ale v ceně rozhodně ano. Na ulicích existují tzv. Bia Hoi, místa, kde se podává čepované pivo. Půllitr vás zde vyjde na 12,- Kč. Vietnamští muži jej popíjejí každý večer, sedí na platových židličkách a potahují tabák z velké dřevěné roury - vodní dýmky z bambusu. Pokud toužíte po lahovovém pivu, tak nejlepší volba je Bia Saigon. V některých místech nabízejí také dvoulitrové minibečky. Člověk téměř nikdy nepije sám. Vždy se k nám přidali družní místní, kteří si vás zamilují zvlášť pokud se naučíte připíjet Vietnamsky. (Mot, hai, bá, jó. Raz, dva, tři, pijem.) Pozor - s tímto přípitkem vznášíte také závazek, že pivo vypijete na ex. Hned po vypití se okamžitě doplňují sklenice a přípitky pokračují až do odpadnutí.

- Nekonečné proudy motorek. Tolik jste jich ještě nikde neviděli. Od brzkých ranních hodin bzučí na ulicích a nepřestanou až do noci. Zvlášť ve velkých městech jako je Saigon, nebo Hanoi je to vážně hukot. Motorkáři troubí při předjíždění i odbočování. Chodci zde nemají šanci, chodníky se používají primárně jako parkoviště, připadně jako zkratky při zácpách. Celá masa motorek se ale většinou pohybuje plynule 30km rychlostí. I když se doprava jeví jako jeden velký chaos, po pár dnech se v něm člověk zorientuje a zjistí, že to není tak moc nebezpečné, jako se na začátku zdálo.

- Extrémně silná káva. Věděli jste, že Vietnam je jejím druhým největším vývozcem na světě? Ve všudypřítomných kavárničkách se podává káva s filtračním zařízením, ze kterého pomalu překápává do sklenice. V rozpálených dnech je nejlepší kafe súa dá – káva s kondenzovaným mlékem a ledem. Na jihu také vyrábí vzácnou cibetkovou kávu. Žijí zde totiž cibetky - šelmy, které se živí kávovými bobulemi. Ty, když prochází jejich trávícím traktem, získají nové chuťové vlastnosti po kterých prahnou zákazníci. U nás šálek této kávy stojí 200,- Kč, ve vietnamském Dalátu v přepočtu 80,- Kč a je o dost jemnější, než klasická káva.

- Bun chá. Naše nejoblíbenější vietnamské jídlo. Polévka, kterou místní snídají i obědvají. Do vývaru si naložte grilované maso, nudle a čerstvé zeleniny podle libosti. Nedávno ji proslavil Obama, když si při své návštěvě zašel na jednu takovou do místního bistra. Nám chutnala ale už předtím! Vietnamská kuchyně je rozhodně jedna z nejzdravějších na světě. Nepálí, používá se v ní výhradně čerstvá zelenina, bylinky, spoustu druhů nudlí, rýže a závitky. Jídlo se připravuje ve stáncích na ulicích a je cenově velmi dostupné. Porce vyjde na 30,- Kč. Velký komfort ale nečekejte. Posezení je opět na plastových stoličkách u nízkých stolků.

- Lehátkové autobusy. Většina dálkových tras je jimi obsluhována. Z venku vypadají jako ty naše, uvnitř ale najdete tři dvoupatrové řady lehátek, deku, vodu a wifi. Při vstupu do autobusu si nezapomeňte sundat boty a uložit je do pytlíku. Při krátkých zastávkách pak řidič z kufru vytáhne velký koš s erárními žabkami pro všechny cestující. Nevýhodou je ale neustálé troubení za jízdy. Přibalte proto i sluchátka.

- A mnoho dalších důvodů, o kterých vám rádi povíme osobně. Samozřejmě to nejsou jen skvělé věci. Například na grilované psy na tržnici si Evropan zvyká těžko. Přesto však pozitiva převažují! Pokud toužíte po exotické a dostupné dovolené, nenechejte si Vietnam ujít. Která místa jsme navštívili my vám řekneme příště.

bottom of page